Grillatut karitsan paahtopaistit













Grillaaminen sopii lampaan ja karitsan lihalle mainiosti. Paahtopaistit, kokonainen kare tai lampaan kyljykset saavat ihanan savun maun, mutta jälleen on grillaajan varottava ylikypsennystä. Karitsan liha on vähärasvaista ja se kypsyy nopeasti. Myös karitsan ulkofile on mainio grillattava, mutta ne ylihinnoitellut lyijykynän paksuiset sisäfileet jätän mieluusti kauppaan. Takuuvarma suosikkini on paahtopaisti, jonka oikean kypsyyden tarkastan aina lämpömittarilla.


Grillattua karitsaa neljälle


4 kpl karitsan tai lampaan paahtopaistia

Mikäli haluat marinoida paahtopaistit, niin tee se jo grillaamista edellisenä päivänä. Laita paistit pakastepussiin ja lisää mukaan
  • 0,5 dl vaaleaa balsamicoa
  • 4-5 valkosipulinkynttä lastuiksi leikattuna
  • kourallinen tuoretta basilikaa silputtuna
  • yhden (luomu)sitruunan raastettu kuori
  • 0,5 tl mustapippuria
  • n. 0,5 dl oliiviöljyä

Anna maustua yön yli. Älä suotta lisää suolaa, sillä paahtopaistit maustetaan hyvällä hiutalesuolalla vasta grillaamisen ja leikkaamisen jälkeen.

Valmistele hiiligrilliin hyvä hiillos ja jätä osa grillistä ilman hiiliä epäsuoraa kypsennystä varten. Mikäli grillaat kaasulla, kuumenna grilli hyvin ennen aloitusta. Puhdista paahtopaistit marinadin mausteista ja kuivaa lihat. Sipaise kuivattujen paistien pinta ruokaöljyllä tai kirkastetulla voilla ja aseta kuumaan grilliin. Kun paisti irtoaa ritilästä, kääntele niin, että liha saa kauniin pinnan joka puolelta. Siirrä tämän jälkeen lihat epäsuoraan lämpöön (kaasugrillissä sammuta paistien alla oleva poltin) ja aseta lihalämpömittari suurimman paistin paksuimpaan kohtaan. Grillaa, kunnes mittari näyttää 52-54 astetta eli liha on vielä sisältä punertavaa. Nosta lihat grillistä folion sisään vetäytymään vähintään 12 minuutiksi. Leikkaa poikkisyin viipaleiksi tarjolle ja mausta hyvällä hiutalesuolalla.

Tarjoa esimerkiksi paahtoperunoiden, fetasalaatin ja tsatsikin kanssa.






















PS: grillattaviksi sopivat tuoreena ostetut tai pakastetut paahtopaistit. Tärkeintä on, että liha on laadukasta ja ilman valmismarinadia. Itse käytän usein Familia-tuotemerkin australialaista karitsaa (suomalaista kun on niin harmillisen harvoin saatavilla). Varmistaaksesi murean lopputuloksen, leikkaa kypsä paahtopaisti tarjolle valmiiksi viipaleiksi poikkisyin leikattuna. Näin ruokailijat eivät tarvitse erikseen pihviveistä, vaan leikkaaminen onnistuu tavallisella ruokailuveitsellä.  

Kommentit