Grillaaminen sopii lampaan ja karitsan
lihalle mainiosti. Paahtopaistit, kokonainen kare tai lampaan
kyljykset saavat ihanan savun maun, mutta jälleen on grillaajan
varottava ylikypsennystä. Karitsan liha on vähärasvaista ja se
kypsyy nopeasti. Myös karitsan ulkofile on mainio grillattava, mutta
ne ylihinnoitellut lyijykynän paksuiset sisäfileet jätän
mieluusti kauppaan. Takuuvarma suosikkini on paahtopaisti, jonka
oikean kypsyyden tarkastan aina lämpömittarilla.
Grillattua karitsaa neljälle
4 kpl karitsan tai lampaan
paahtopaistia
Mikäli haluat marinoida paahtopaistit,
niin tee se jo grillaamista edellisenä päivänä. Laita paistit
pakastepussiin ja lisää mukaan
- 0,5 dl vaaleaa balsamicoa
- 4-5 valkosipulinkynttä lastuiksi leikattuna
- kourallinen tuoretta basilikaa silputtuna
- yhden (luomu)sitruunan raastettu kuori
- 0,5 tl mustapippuria
- n. 0,5 dl oliiviöljyä
Anna maustua yön yli. Älä suotta
lisää suolaa, sillä paahtopaistit maustetaan hyvällä
hiutalesuolalla vasta grillaamisen ja leikkaamisen jälkeen.
Valmistele hiiligrilliin hyvä hiillos
ja jätä osa grillistä ilman hiiliä epäsuoraa kypsennystä
varten. Mikäli grillaat kaasulla, kuumenna grilli hyvin ennen
aloitusta. Puhdista paahtopaistit marinadin mausteista ja kuivaa
lihat. Sipaise kuivattujen paistien pinta ruokaöljyllä tai
kirkastetulla voilla ja aseta kuumaan grilliin. Kun paisti irtoaa
ritilästä, kääntele niin, että liha saa kauniin pinnan joka
puolelta. Siirrä tämän jälkeen lihat epäsuoraan lämpöön
(kaasugrillissä sammuta paistien alla oleva poltin) ja aseta
lihalämpömittari suurimman paistin paksuimpaan kohtaan. Grillaa,
kunnes mittari näyttää 52-54 astetta eli liha on vielä sisältä
punertavaa. Nosta lihat grillistä folion sisään vetäytymään
vähintään 12 minuutiksi. Leikkaa poikkisyin viipaleiksi tarjolle
ja mausta hyvällä hiutalesuolalla.
Tarjoa esimerkiksi paahtoperunoiden,
fetasalaatin ja tsatsikin kanssa.
PS: grillattaviksi sopivat tuoreena
ostetut tai pakastetut paahtopaistit. Tärkeintä on, että liha on
laadukasta ja ilman valmismarinadia. Itse käytän usein
Familia-tuotemerkin australialaista karitsaa (suomalaista kun on niin
harmillisen harvoin saatavilla). Varmistaaksesi murean lopputuloksen,
leikkaa kypsä paahtopaisti tarjolle valmiiksi viipaleiksi poikkisyin
leikattuna. Näin ruokailijat eivät tarvitse erikseen pihviveistä,
vaan leikkaaminen onnistuu tavallisella ruokailuveitsellä.
Kommentit
Lähetä kommentti