Kokonaisena grillattu kassler vähän paremmalla tapaa



Jo aikaisemmassa postauksessani lupasin palata aiheeseen kokonainen kassler. Tuolloin viimein ymmärsin miten kokonainen possunniska saadaan valmistettua vähän helpommin ja lopputulos on vähän parempi.

Tämä kaikki juontaa siitä, että olen suivaantunut ”trendilihojen” ylihinnoitteluun. Jo aikaisemmin olen valitellut karmaisevan korkeaa ribsien hintaa ja taivaisiin kohonnutta flank steak -kuvelihan hintaa. Liekö syy koviin hintoihin se, että kyseiset lihan ovat nyt niin kovin trendikkäitä ja ne paistattelevat jokaisen ruokalehden sivuilla. Kysyntää siis piisaa. Tällä hetkellä myös ”self made burger” on suosionsa huipulla eli seuraavaksi varmaankin odotellaan rasvaisen naudanjauhelihan hinnan pompsahtamista. ;)

No, joo. Ajattelin siis peruuttaa ajassa vähän toista kymmentä vuotta taakse päin. Ainakin nyt alkukesästä porsaan niskan eli kasslerin hinta on ollut suoraan sanoen naurettavan halpa. Kurvasin loppuviikosta ison marketin hyllyillä ja mukaan tarttui kokonainen possun niska. Hinta: piirun päälle 15 euroa. Tarkoitan siis 15 euroa koko niskasta – ei kilolta. 15 eurolla sain siis yli kolmen ja puolen kilon komean possupalan.

Kuten jo totesin, kevään kynnyksellä ymmärsin viimein sen, että parhaan lopputuloksen kokonaisen kasslerin kanssa saa, kun ymmärtää halkaista sen keskeltä kahteen osaan. Näin savustus-/grillausaika pienenee huomattavasti ja herkkusuun on helpompi malttaa savustella / grillailla possu hartaudella ja hissukseen riittävän kypsäksi. Koska kyseessä on kassler (hyvin rasvainen liha), sen lopputuloksen mehevyys ei kärsi tästä julmasta pilkkomistempusta laisinkaan. Ehkä jopa päinvastoin. Näin rasva pääsee helpommin lämpenemään ja tihkumaan pintaan makua antamaan sekä kypsentämään sidekudosta. Lopputulos on huomattavasti miellyttävämpi kuin kokonaisena savustettu tai grillattu. Huomautan, että nämä ovat vain minun subjektiivisia näkemyksiäni ja kokemuksiani. Aina kärsivällisyyteni ei meinaa riittää 8-10 tunnin savustukseen. Jokainen kokeilkoot itse.

Tällä kertaa kolmen ja puolen kilon kimpaleesta leikkelin ensin 6 kpl pihvejä, jotka nuijin kevyesti ja grillasin noin 15-20 minuutin ajan keskilämmössä. Siitä saatiin iltapäivän ruokailut ja loppuosan lihasta halkaisin pitkää epäsuoraa grillausta varten. Hieroin ja taputtelin puolikkaat kuivarubilla, johon kaivelin kaapin kätköistä kaikkea sopivaa

  • Santa Maria -grillausmaustetta (Kyllä vaan. Valmista grillausmaustetta löytyy hyllystäni!)
  • Valkosipulijauhetta
  • Hienoa merisuolaa
  • Intiaanisokeria
  • Savustettua paprikaa (jauhetta)
  • Cayanne-pippuria
  • Jauhettua korianteria
  • Jauhettua jeeraa (juustokuminaa)

Älä kysy tarkkoja määriä, mutta olisikohan ollut noin 2-3 rkl jokaista neljää ensimmäistä ja loppuja noin 1 tlk per mauste. Hiero rubi lihan pintaan ja anna lihan lämmetä mausteet niskassa huoneenlämmössä vähintään tunti. Grillaa ensin suoralla lämmöllä pintaan väriä (varo polttamasta sokeripitoista rubia) ja siirrä sen jälkeen epäsuoraan lämpöön (rasvapelti alle) vähintään kahdeksi tunniksi – mieluummin kolmeksi. Seuraa lämpötilaa niin, että se pysyy alle 200 asteessa. Viimeisen kolmen vartin aikana annoin lihalle vielä hempeää hikkorisavua savurasiasta. Ei pakollinen, mutta ainakin savunmausta ja -tuoksusta pitävä kiittää.

Lopputulos on hyvä! Tätä kirjoittaessa olen vain maistiaiset nirhaissut, mutta puolisoni kommentti ”kokki saa jatkaa tehtävässään” oli mieluisa. Parasta noissa lihapaloissa on ehdottomasti maustepinta. Kun kasslerin halkaisee, saa ihanan rapeaa ja maukasta pintaa samaan lihamäärään tuplasti. Se on myös hyvä syy kokeilla kypsennystä tällä tavalla.


Possunrasvaiset terveiset grillin ääreltä.

Kommentit