Tutustuin aitoon lankkupihviin eli
Flank Steakiin sattuman kaupalla Etelä-Karjalassa Imatran
Citymarketissa. Kauppias oli lienee hyvän lihan ystävä tai
valikoimaa ohjasi silloinen suuri venäläisten ostosmatkailijoiden
määrä, mutta kyseisen hypermarketin lihaosastolta löytyi laaja
kattaus minulle silloin vielä tuntemattomia ruhonosia. Elettiin
2010-luvun ensimmäisiä vuosia.
Pyörittelin käsissäni lihapalaa,
jonka etiketissä luki Black Agnus Flank Steak ja painoa paketilla
oli 1,8 kiloa. Kauppias oli kiinnittänyt hyllyn reunaan
ohjelappusen, jossa kehotettiin grillaamaan pihvi nopeasti ja
jättämään puoliraa'aksi. Tuijotin lihapalan painoa ja ynnäsin
mielessäni kuinka muutaman minuutin grillaamisella se saataisiin
edes puoliksi kypsäksi. Rohkaisin mieleni ja kaappasin paketin
kainalooni.
Kesämökillämme viritimme yhdistetyn
nuotiopaikka/puu/hiili-grillimme tulille ja aloin aukomaan pakettia.
Sisältä paljastui kaksi komeaa lihalankkua eli helpotus oli suuri
kun yhden 1800 grammaisen palan sijasta paketissa olikin kaksi 900
grammasta pihviä. Tämä selittäisi paremmin nopean grillauksen
ohjeen. Avasin tietokoneen ja kiidin tiedon valtatietä
amerikkalaisille grillaussivustoille selvittämään oliko kauppiaan
ohjeessa mitään perää. Ja olihan siinä. Suurin virhe, jonka
flänkin kanssa voit tehdä, on kypsentää se läpikypsäksi. Siitä
huolimatta olin yhä hieman epäileväinen ihmetellessäni kimpaleen
valtavia lihassyitä. Voisiko tämä olla mureaa? Onneksi
amerikkalainen sivusto osasi antaa selkeän ohjeen lihan
laikkaukseen: puolikypsä flänkki tulee leikata tarjolle aina ohuina
siivuina poikkisyin leikattuna.
Tuo kesäinen grillaushetki ja
ensitutustuminen Flank Steakiin oli ehkä jopa käänteentekevä
tuokio grillauselämässäni. Lopputulos oli nimittäin taivaallinen.
Oikea ja rehellinen Black Agnus -lihan maku ja mausteena ainoastaan
hyvä hiutalesuola. Kuollakseni en muista mitä teimme silloin
lisukkeeksi, mutta sen upean lihan maun muistan. Seuraavana päivänä
siskoni, joka rakastaa meksikolaista ruokaa, tuli puolisoineen
luoksemme mökkeilemään, sai kuulema parhaat Suomessa syömänsä
fajitakset. Pyöräytin edelliseltä päivältä jäljelle jääneet
lihat (kyllä, siitä 1,8 kilosta jäi jotain jäljelle) nopeasti
muurikassa ja tarjosin tuoresalsan, avokadon ja korianterin kanssa.
Paremmalla tavalla ei grillausjämiä voi laittaa.
Voitte arvata, että kiireen vilkkaa
ajoimme takasin Imatran Citymarketille hakemaan lisää sitä ihanaa
Black Agnusta. Tarjottuamme sitä seuraavana viikonloppuna
ystäväperheellemme, jouduimme taas ajamaan ystäväperhe mukanamme
takaisin Imatralle hakemaan kaiken lopun flänkin, mitä lihatiskistä
löytyi, viedäksemme ne mukanamme Helsinkiin. Näin varmistimme,
että omasta pakkasestamme löytyisi kunnollista lihaa koko syksyksi.
Olen aina uskotellut itselleni, että
täällä pääkaupunkiseudulla eletään ruokatrendien aallon
harjalla. Mistään muualta kuin helsinkiläiseltä lihakauppiaalta
et voi saada kuumimpia grillaustrendejä puhumattakaan että saisit
muualta tietoosi tulevaisuuden grillaus- tai ruokatrendejä. Ja taas
todistettiin, että olin väärässä. Kun pakkanen oli popsittu
tyhjäksi flänkistä, lähdin epätoivon partaalla kiertelemään
Helsingin lihakauppoja ja marketteja. Itäkeskuksen Citymarketissa
(missä on muuten yksi kaupungin parhaista kalatiskeistä ja oikein
kelvollinen lihatiskikin) minua katsottiin hämmästyneenä, kun
kysein ”flänksteikkiä”. Lupasivat, että lihaosaston mestari
soittelee minulle päin esittäessäni toiveen, että kyseistä lihaa
minulle tilattaisiin. No, tähän päivään mennessä en ole puhelua
saanut, mutta nykyään flänkki kuuluu myös sen marketin
vakiovalikoimaan. Kysellessäni flänkkiä paikalliselta
lihatukkurilta, naureskelivat he siellä, että eihän sitä nyt
lehmän kuvetta grilliin laiteta. Se menee jauhelihaksi, kun on niin
sitkeää. Oikeassahan he olivat. Oikeaan Flank Steakiin käytetään
pihvikarjan kuvetta – ei suomalaisen lehmän. Enpä saanut
sieltäkään flänkkiä.
Nyt puoli vuosikymmentä myöhemmin
minua oikeastaan huvittaa koko silloinen vaahtoamiseni. Nyt Flank
Steak on grillaamisen valtavirtaa ja lähes kaupasta kuin kaupasta
löytyy Herefordin tai Black Agnuksen kuvepihviä. Samoin se löytyy
jokaisen itseään kunnioittavan pihviravintolan listalta ja hyvä
niin. Näin sen pitääkin olla. Ainoa asia, mikä tässä kuvepihvin
riemukulussa minua harmittaa on se, että kyseisen lihapalan
kilohinta on menestyksen myötä noussut noin 30-40 %. Sille kävi
siis aivan samat kuin aikoinaan kävi baby ribseille. Kymmenen vuotta
sitten niitä sai 3-4 euron kilohintaan ja nyt hinta on kivunnut jo
kympin paremmalle puolelle. Menestyksellä on hintansa –
kirjaimellisesti!
Gillattu Flank Steak (4-5 hlölle)
1 kpl Kokonainen rotukarjan kuvepihvi
(n.800-1000g)
Ei mausteta, ei marinoida, ei nuijita.
Jos lihan pinnalla on ohut kalvo, poista se ja mikäli pihvin paksu
pää on yli 3 cm paksu, voit leikata siihen muutaman noin 0,5cm
syvän viillon poikkisyin. Tämä varmistaa, että liha kypsyy
tasaisesti. Anna lihan lämmetä rauhassa noin tunnin verran
huoneenlämmössä ennen grillaamista. Kuumenna kaasugrilli niin
kuumaksi kuin saat (n.300°C)
tai valmistele hiiligrilliin elämäsi upein hiillos.
Kuivaa
lihan pinta ennen grillaamista ja halutessasi sipaise siihen ohuelti
kirkastettua voita tai rypsiöljyä (ei oliiviöljyä). Grillaa 3
minuuttia suoralla lämmöllä (grillin kansi kiinni) ja käännä.
Jos liha ei irtoa ritilästä ilman väkivaltaa, grillaa vielä hetki
tai totea, että laitoit pihvin kuitenkin liian kylmälle ritilälle.
Grillaa kääntämisen jälkeen vielä toiset kolme minuuttia ja
nosta kuvepihvi tiukkaan foliokääreeseen. Anna levätä vähintään
12 minuuttia, mieluummin vaikka 15. Leikkaa tarjolle ohuina siivuina
poikkisyin leikattuna ja viimeistele hyvällä hiutalesuolalla. Lihan
tulee olla sisältä täysin punaista – liki raakaa. Kypsänä
flänkki on sitkeää. Muistathan laittaa suolaa myös tarjolle
pöytään, jotta jokainen saa lisättyä sitä oman mielensä
mukaan. Älä pilaa universumin parasta lihaa pansuolalla, jooko?
Lisukkeena
tarjoa paahtoperunoita tai tuoreita siiklejä sekä raikas salaatti.
Tätä lihaa ei saa uittaa kastikkeessa, mutta halutessasi valmista
kylkeen chimichurri-kastike, joka on oiva kumppani voimakkaan
makuiselle lihalle.
PS:
Pari vuotta sitten olin saada slaagin, kun löysin suomalaisen
lihajalostajan Flank Steakin heidän lanseeraamastaan ”Slow
Food”-hyllystä. Onneksi sellaista en ole sieltä enää löytänyt.
Flank Steak on pikaruokaa! Olen myös huomannut, että flänkkejä
löytyy myös ”sinkkupakkauksessa” eli yleisin flänkkikoko on
tänä päivänä noin 400-600 grammaa. Sehän on mukava 2-3 hengen
annos eli en pistä pahakseni, mutta niitä grillatessa on oltava
tarkkana, että liha ei mene ylikypsäksi. Minulle oikea Flank Steak
on se kokonainen 900 grammainen Black Agnus, joka on muuten aika
näyttävä grillattava!
Kommentit
Lähetä kommentti