Tahmea BBQ-kastike



Tämä on todennäköisesti odotetuin postaukseni ja halutuin reseptini. Kyseessä on BBQ-kastike, jota tarjoan yleensä porsaan ribsien, naudanlihan tai hampurilaisten kumppanina. Kyseessä ei siis ole marinadi tai kastike, jossa liha uitetaan ennen grillaamista. BBQ-kastike tarjotaan kypsän lihan lisukkeena tai porsaan ribsien kohdalla toimitaan niin, että kypsät ja höyryävän kuumat ribsit uitetaan kastikkeessa juuri ennen tarjoilua.

Netti, grillausoppaat ja lehdet ovat pullollaan erilaisia reseptejä parhaan BBQ-kastikkeen valmistamiseen. Yhteistä näille parhaille resepteille on suuri sokerimäärä. Amerikkalaistyylisen tahmean kastikkeen salaisuus piilee juuri suuressa sokerimäärässä. Se on myös syy siihen, että kyseinen kastike ei sovi lihan valeluun grillauksen aikana. Liha voidaan sutia kastikkeella korkeintaan viimeisen kahden grillausminuutin aikana. Tämä siksi, että kastikkeessa oleva sokeri palaa erittäin helposti, jolloin tuloksena on kitkerän makuinen palanut sokeripinta. Mikäli BBQ-kastiketta halutaan sivellä lihaan grillauksen aikana, on oltava erityisen varovainen ettei se pääse palamaan. Palanutta pintaa ei korjaa mikään ja maku on sen mukainen. Jos tarkoituksesi on valella lihaa loppukypsennyksen aikana, voit lisätä kastikkeeseen hieman miedonmakuista rypsi- tai rapsiöljyä. Oliiviöljy ei käy tähän tarkoitukseen. Muussa tapauksessa resepteissä olevan öljyn voi surutta jättää pois.

Oma BBQ-kastikkeen reseptini on muotoutunut vuosien saatossa. Alkuperäinen reseptin esikuva löytyi Suomen Kuvalehden Gourmet-liitteestä, mutta alkuperäisestä reseptistä omani on hyvin yksinkertaistettu versio. Pääkomponentit, omenaviinietikka, hyvä ketsuppi, fariinisokeri ja soijakastike, ovat sentään jäljellä. Lähes jokainen netin BBQ-kastikeresepti perustuu näille neljälle pääkomponentille. Loppu onkin sitten viilausta.

BBQ-kastike


1 dl omenaviinietikkaa
1 dl fariinisokeria
1 dl soijakastiketta
1 dl hyvää tomaattiketsuppia
0,3 dl worchester-kastiketta
0,5 dl (makeaa) chilikastiketta

Sekoita ainekset ja keitä hiljalleen, kunnes kastike sakenee ja maut tasaantuvat.

Helppoa, eikö? Olen käynyt henkistä taistoa makeaa chilikastiketta ja valmista tomaattikestuppia vastaan, sillä ne kummatkin edustavat minulle vastustamaani einesajattelua. Olen kuitenkin lopettanut taistelun hävinneenä osapuolena. Tämän kastikkeen perusajatus on helppous ja usko pois, lopputuloksesta ei todellakaan uskoisi, että siinä on käytetty sweetchili-kastiketta ja ketsuppia.

Tämän perusreseptin tuunaus on oikeastaan sen herkullisin juttu. Kuten jo mainitsin, 0,5 dl rypsiöljyä tekee siitä paremmin grillausta kestävän kastikkeen ja saat sillä ihanan rapean paistopinnan grillattuun lihaan. Lisäämällä 1 rkl dijon-sinappia, palvelee se sinapinystävää grillatun porsaanlihan kaverina. Tulisemman kastikkeen ystävä lisää pieneksi silputtua lempichiliään ja BBQ-majoneesi syntyy sekoittamalla jäähtyneen kastikkeen joukkoon ½ hyvää majoneesia tai paksua jogurttia. Savun maun ystävä lisää pienen tujauksen nestemäistä savua valmiiseen kastikkeeseen (älä keitä nestemäistä savua). Kivan säväyksen antaa myös omenasurvos tai kirsikkamarmeladi. Moni vannoo cola-BBQ-kastikkeen nimiin eli tämän reseptin voi myös tehdä cola-versiona. Lisää silloin reseptiin n. 1 dl colaa (ei light tai zero) ja keitä hieman kauemmin tai vaihtoehtoisesti lisää lähes valmiiseen kastikkeeseen pari ruokalusikallista cola-tiivistettä (sitä jota normaalisti käytetään hiilihapotuskoneella valmistettavaan colajuomaan).

Kastikkeen mitat ovat suuntaa antavia. Paksumpaa kastiketta saat lisäämällä sokerin ja ketsupin suhteellista määrää, kirpeämmän tujauksen antaa viinietikan osuuden suurentaminen. Suolan määrää voit säädellä valitsemalla vähäsuolaisen soijakastikkeen ja vegaanisen ruokavalion noudattaja tai kala-allergikko jättää surutta worchester-kastikkeen pois (se sisältää anjovista).


Eikä se omenaviinietikkakaan ole kiveen hakattu. Mikä tahansa viinietikka käy (älä kuitenkaan käytä väkiviinaetikkaa) eli vaalea balsamicokin osoittautui oikein mainioksi korvikkeeksi kun kaapista ei muuta löytynyt. Jos ketsuppia ei ole, niin korvaa se pienellä purkilla tomaattipyreetä ja tujauksella HP-kastiketta. Jos fariinisokeria ei kaapista satu löytymään, niin valkoinen sokeri toimii myös. Ei se ole niin nöpönukaa ja luovuus saa kukkia. Tärkeintä on, että löydät kastikkeeseen hapanimelän maun etikalla ja sokerilla, tomaatin värin ja sakeuden, soijan umamin ja worchesterin mausteisuuden.

Kommentit