Savustetut baby ribsit


Savustamalla baby ribseistä saa taivaallisia! Alhainen lämpö ja tuntikausia lihaa hyväilevä mieto savu tekevät kylkiriveistä meheviä ja makoisia.

Kuten jo aikaisemmassa tarinassani grillatusta flank stakesta kerroin, olen ollut baby ribsien eli porsaan kylkirivien ystävä jo vuosikaudet. Kylkirimpsut olen valmistanut joko keittämällä tai hauduttamalla ja viimeistelemällä ne kuumassa grillissä. Akuutissa kylkikaipuussa myös 1,5 tunnin kypsentäminen uunissa on tyydyttänyt makunystyräni, kun lihan uittaa kypsänä ihanan kirpeään ja tahmeaan BBQ-kastikkeeseen.

Vuoden päivät haaveilin sähkösavustimen hankinnasta – tai kaasusavustimen – jonka pyhittäisin vain lihan savustamiseen. Olin jo kokeillut porsaanlihan ja kanan savustamista savustuslaatikossa, mutta kalalle käyttämässäni laatikossa oli sen verran lohen ja lepän aromia, että en ollut lainkaan tyytyväinen kalantuoksuiseen lopputulokseen. Näin myöhemmin olen myös ymmärtänyt, että savustuslaatikossa lämpötila nousee helposti aivan liian korkeaksi eikä mukana ole vesihöyryä, joka pitää lihan mehevyyden. Toki näillekin virheille olisi löytynyt tapa korjata, mutta sainpahan hyvän syyn investoida sähkösavustuskaappiin.

Keväällä 2016 se sitten saapui pihallemme, uutuuttaan kiiltävä Mustang sähkösavustin. Koska olin mielessäni jo savustanut rimpsutolkulla ihania baby ribsejä, vei askeleeni oitis lihamestarin possunkylkivalikoimalle. Olin myös ehtinyt tutustua suomalaisten ja amerikkalaisten nettisivujen ja blogien ohjeisiin baby ribsien savustamisesta eli töihin siis.

Valmistin kuivamausteseoksen, jonka hieroin osaan kylkirivejä.

  • tummaa ruokosokeria
  • hienoa merisuolaa
  • jauhettua korianteria (siemeniä)
  • savupaprikaa
  • sipulijauhetta
  • valkosipulijauhetta
  • jauhettua juusokuminaa (jeeraa)

Osan kylkiriveistä jätin maustamatta – noin niin kuin kokeilumielessä.

Valitsin savustamiseen hickory-lastua sillä mielestäni meidän suomalaisten usein käyttämä leppä on savukalaa varten. Hickoryn lisäksi käytin kotimaista omenapuuta.

Sähkösavustimen käyttö on helppoa. Säätöpaneelista valitaan haluttu lämpötila sekä aika, jonka jälkeen laite katkaisee virran. Kaapin sisällä sähkövastuksen päällä on astia, joka ladataan savustuspurulla tai -lastuilla. Savustimen kyljessä on luukku, jonka kautta lastuja voidaan lisätä savustamisen aikana ilman, että kaapin ovea tarvitsee avata ja päästää aromeja, kosteutta ja lämpöä taivaan tuuliin. Kaapin oven aukominen lisää myös riskiä siihen, että lastut tai puru saa liikaa happea ja syttyvät siksi palamaan. Lastulaatikon yläpuolella on vati, johon kaadetaan (kiehuvaa) vettä. Vesihöyry pitää savustettavan tuotteen mehevänä eli liha ei vaadi sumuttelua savustamisen aikana. Kun kaapin pohjalle on asetettu rasvapelti, niin laite alkaa olla käyttövalmis.

Annoin kylkirivien lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen savustimeen asettamista, poistin rivin koveralla puolella olevat kalvot ja lämmittelin samalla kaapin noin 120 asteiseksi. Sen jälkeen pakkasin lihat kaappiin ritilöiden päälle ja kävin odottelemaan ja haaveilemaan savustetuista ribseistä. Kotimaiselta www.kauhukeittio.fi -sivustolta olin lukenut pomminvarmasta 3-2-1-menetelmästä, jota aioin nyt kokeilla. Ribsejä savustetaan ensin 3 tuntia ritilällä, sitten 2 tuntia foliossa ja viimeistellään vielä tunti savussa.

Savustaminen onkin sitten leppoisaa puuhaa. Tärkeintä on pysytellä näköetäisyydellä savustimesta, jotta huomaa savuntuoton vähenemisen eli tarpeen lisätä lastuja. Kokemuksen myötä tämäkin vaatimus poistuu, sillä savustimen toiminnan tullessa tutuksi vilkuilu kelloon kertoo aika tarkasti purujen lisäämisen aikataulusta. Muuten savustaminen kuluu perheen kanssa puuhaillessa, lasten kanssa jalkapalloa pelaten tai ystävien kanssa sihijuomia maistellen. Suosittelen ehdottomasti ajan viettämistä ulkona, sillä savustimesta leijaileva tuoksu on taivaallinen. Mikäli naapurustosta alkaa kuulua kitinää jokaviikonloppuisesta savun hajusta, kannattaa naapurit lahjoa maistiaisilla säännöllisesti. Toimii ainakin meidän kylällä.

Kolmen tunnin savustamisen jälkeen kietaisin ribsit folioon, valutin folion pohjalle hieman omenamehua ja täräytin takaisin kaappiin. Seurasin orjallisesti ohjetta, lisäsin purua ja annoin muhia seuraavat kaksi tuntia. Jos olisin ajatellut asiaa hieman pidemmälle olisin ymmärtänyt, että tuon kahden tunnin aikana lastujen lisääminen on oikeastaan vain tuhlausta, jos savustinkaapissa ei ole muita tuotteita kuin nämä folioon käärityt ribsit. Näiden kahden tunnin aikana savustin toimii enemmänkin uunina ja tarkoitus on hauduttaa ribsejä hissukseen. Nehän ovat savulta ja kaapin kosteudelta suojassa folion sisässä! Mikäli kuitenkin valmistat samalla jotakin pidempää savustusta vaativaa (kuten savulapa), niin seillähän ne ovat samoissa lämmöissä. Muuten tämän vaiheen voi vallan hyvin suorittaa myös uunissa.



Kahden tunnin foliosession jälkeen kavoin ribsit paketista ja asettelin taas ritilälle. Ribsit olivat jo kypsiä ja mureita, mutta edessä olisi vielä viimeistely savussa. Tässä vaiheessa lihoja voi halutessaan valella BBQ-kastikkeella, joka tekee pinnasta vielä makoisamman. Itse suosin kypsän ribsin uittamista kastikkeessa, mutta varmasti kokeilemalla löytää omaan makuunsa parhaan vaihtoehdon.

No, kummasta nyt tuli sitten parempi? Maustetuista vai maustamattomista ribseistä? Ennen kuin vastaan siihen totean, että savustaminen on huikea tapa valmistaa ribsit. Savustetut ja haudutetut+grillissä viimeistellyt ribsit ovat ehdottomasti kaksi eri tuotetta. Kummatkin ovat hyviä, mutta savustaen hiljaa ja pitkään ribsit saavat aivan omanlaisensa maun. Tuloksena on mehevä, ylikypsä ja ehdottomasti herkullinen liha, joka on tehty pitkään ja hartaudella. Rakastan tarjota näitä ribsejä ystävilleni, joiden pihalle savustin ei ole vielä löytänyt tietään. Uunissa ribsejä voi tehdä kuka vaan.




Ja sitten se vastaus siihen maustamiskysymykseen. Minun mielestäni ribsit eivät kaivanneet kuivamausteseosta. Tämä johtunee siitä, että haluan tarjota ribsit tahmeina ja kastiketta valuen. Sellaisina, joita kukaan ei halua syödä ensitreffeillä nolostellen sitä, että puoli naamaa on kastikkeen peitossa. Ehkä vastaan kysymykseen toisin sitten, kun olen lopen kyllästynyt BBQ-kastikkeeseen, mutta sitä ei ainakaan vielä ole tapahtunut.

Kommentit