Savustetut herkkutatit


Vuoden 2017 lupasin olevan savustettujen kasvisten vuosi. Helmikuussa, kun savustuskauteni alkoi mietin mikä olisi oikea kasvis, jolla aloittaa. Perheemme on suuri sienien ystävä ja luonnollisesti sienet tuntuivat oikealta ratkaisulta ensikokeiluun. En tiedä, lasketaanko sieni kasvikseksi, mutta ainakin se on tuote, joka kelpaa niin vegaanille, lakto-ovolle kuin ehdalle lihansyöjällekin.

Perheemme on onnekas, sillä appiukkoni (se kalan savustustaidosta kuuluisa mies) on myös innokas sienestäjä. Varastomme pullistelee kuivatuista ja pakastetuista sienistä, joita voimme törsätä kilohinnasta huolehtimatta. Paikallisessa supermarketissa kauhistelin kuivatun herkkutatin kilohintaa, joka pyöri jossain 300-400 euron välissä. Yhteen herkutteluhetkeen kun pystyin helposti käyttämään 100-150 grammaa tuota jumalaista herkkua.

Koska herkkutatti on yksi arvotetuimmista metsiemme herkuista, on se oiva valinta savustuskokeiluuni. Tuo metsien pullea itiöemä on pullollaan ihanaa umamin makua ja jo mielessäni kuvittelin täydentäväni sitä upealla hickory-savun maulla. Kysymys enää oli, kuinka se oikeasti tehdään? Mistään en löydä avittavaa reseptiä sienien savustamiseen. Ei muuta kuin kokeilemaan.

Oma lempitapani valmistaa kuivattuja herkkutatteja on yksinkertaisesti paistaa ne liotuksen jälkeen voissa, lisätä mukavan reippaasti hyvää hiutalesuolaa ja kuorruttaa koko komeus reilulla määrällä lehtipersiljaa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on loistava lisä mille tahansa lihalle tai kalalle. Niinpä aloitin tämänkin kokeilun liottamalla kuivatut tatit parin tunnin ajan kylmässä vedessä. Kun ne olivat lionneet pehmeiksi, puristin kaiken ylimääräisen veden pois ja levitin sienet teräsvadille.

Liotetut herkkutatit levitin
teräsvadille savustusta varten.
Mustang-savustimeni lämpötila oli noin 100-110 astetta ja savua tuotti hickory-lastu. Samassa kaapissa savukylvystä nauttivat myös possukylki ja kokonaiset perunat, mutta niistä huolimatta tilaa oli myös sienivadille. Nakkasin sienet mukaan savukinkereihin ja annoin niiden imeä savua noin 40 minuutin ajan.

Tuon ajan kuluttua, pelastin sienet savustimesta ja lämmitin paistinpannun kuumaksi. Lisäsin muutaman hyvän nokareen voita (vegaani korvaa voin rypsiöljyllä) ja nakkasin sienet perään. Tässä kohtaa kannattaa lieden lämpöä vähän laskea, jotta et käräytä sieniä. Palaneet sienet eivät oikeasti maistu hyvälle! Paahda sienet rauhassa rapeiksi ja lisää hyvää hiutalesuolaa. Perään iso kourallinen lempiyrttejäsi ja herkku on valmis.

40 minuutin savustut antoi sienille ihanan vienon savun maun. Itse nautin sienet lisäkkenä, mutta jo mielessäni näin, kuinka niistä tekisi ihanan munakkaan, piirakan tai keiton. Herkkutatit sietäisivät pidemmänkin savustuksen. Uskon, että jopa tunnin savustus alle 100 asteen lämmössä tekisi niistä jopa vielä parempia. Savustettu lisäke savustetun pääruoan kanssa on ehkä vähän liikaa, mutta savustetut sienet säilyvät kaapissa hyvin muutaman päivän eli mikään ei vaadi niitä nautittavaksi heti kaiken muun savustetun sapuskan kanssa.


40 minuutin savustuksen jälkeen heitin
sienet pannulle muutaman voinokareen kanssa.
Voit uskoa, että hyvää tuli!
Savustetun ruoan ystävälle suosittelen sieniretkeä ensi syksynä!

Kommentit