Vuoden 2017 lupasin olevan savustettujen kasvisten vuosi. Helmikuussa, kun savustuskauteni alkoi mietin mikä olisi oikea kasvis, jolla aloittaa. Perheemme on suuri sienien ystävä ja luonnollisesti sienet tuntuivat oikealta ratkaisulta ensikokeiluun. En tiedä, lasketaanko sieni kasvikseksi, mutta ainakin se on tuote, joka kelpaa niin vegaanille, lakto-ovolle kuin ehdalle lihansyöjällekin.
Perheemme on onnekas, sillä appiukkoni
(se kalan savustustaidosta kuuluisa mies) on myös innokas
sienestäjä. Varastomme pullistelee kuivatuista ja pakastetuista
sienistä, joita voimme törsätä kilohinnasta huolehtimatta.
Paikallisessa supermarketissa kauhistelin kuivatun herkkutatin
kilohintaa, joka pyöri jossain 300-400 euron välissä. Yhteen
herkutteluhetkeen kun pystyin helposti käyttämään 100-150 grammaa
tuota jumalaista herkkua.
Koska herkkutatti on yksi
arvotetuimmista metsiemme herkuista, on se oiva valinta
savustuskokeiluuni. Tuo metsien pullea itiöemä on pullollaan ihanaa
umamin makua ja jo mielessäni kuvittelin täydentäväni sitä
upealla hickory-savun maulla. Kysymys enää oli, kuinka se oikeasti
tehdään? Mistään en löydä avittavaa reseptiä sienien
savustamiseen. Ei muuta kuin kokeilemaan.
Oma lempitapani valmistaa kuivattuja
herkkutatteja on yksinkertaisesti paistaa ne liotuksen jälkeen
voissa, lisätä mukavan reippaasti hyvää hiutalesuolaa ja
kuorruttaa koko komeus reilulla määrällä lehtipersiljaa. Kaikessa
yksinkertaisuudessaan se on loistava lisä mille tahansa lihalle tai
kalalle. Niinpä aloitin tämänkin kokeilun liottamalla kuivatut
tatit parin tunnin ajan kylmässä vedessä. Kun ne olivat lionneet
pehmeiksi, puristin kaiken ylimääräisen veden pois ja levitin
sienet teräsvadille.
![]() |
Liotetut herkkutatit levitin teräsvadille savustusta varten. |
Mustang-savustimeni lämpötila oli
noin 100-110 astetta ja savua tuotti hickory-lastu. Samassa kaapissa
savukylvystä nauttivat myös possukylki ja kokonaiset perunat, mutta
niistä huolimatta tilaa oli myös sienivadille. Nakkasin sienet
mukaan savukinkereihin ja annoin niiden imeä savua noin 40 minuutin
ajan.
Tuon ajan kuluttua, pelastin sienet
savustimesta ja lämmitin paistinpannun kuumaksi. Lisäsin muutaman
hyvän nokareen voita (vegaani korvaa voin rypsiöljyllä) ja
nakkasin sienet perään. Tässä kohtaa kannattaa lieden lämpöä
vähän laskea, jotta et käräytä sieniä. Palaneet sienet eivät
oikeasti maistu hyvälle! Paahda sienet rauhassa rapeiksi ja lisää
hyvää hiutalesuolaa. Perään iso kourallinen lempiyrttejäsi ja
herkku on valmis.
40 minuutin savustut antoi sienille
ihanan vienon savun maun. Itse nautin sienet lisäkkenä, mutta jo
mielessäni näin, kuinka niistä tekisi ihanan munakkaan, piirakan
tai keiton. Herkkutatit sietäisivät pidemmänkin savustuksen.
Uskon, että jopa tunnin savustus alle 100 asteen lämmössä tekisi
niistä jopa vielä parempia. Savustettu lisäke savustetun pääruoan
kanssa on ehkä vähän liikaa, mutta savustetut sienet säilyvät
kaapissa hyvin muutaman päivän eli mikään ei vaadi niitä
nautittavaksi heti kaiken muun savustetun sapuskan kanssa.
![]() |
40 minuutin savustuksen jälkeen heitin sienet pannulle muutaman voinokareen kanssa. Voit uskoa, että hyvää tuli! |
Savustetun ruoan ystävälle
suosittelen sieniretkeä ensi syksynä!
Kommentit
Lähetä kommentti