Paras savustettu valkosipulivoi

Hei ystävät, tutut ja tänä päivänä jo tuntemattomatkin Savu ja Hiillos -blogin seuraajat. Ajattelin palkita teidät vuosisadan parhaalla valkosipulivoireseptillä.

Savuinen valkosipulivoi antaa grillatulle lihalle, kanalle, kasviksille tai grillijuustolle niin hyvän savun ja mausteiden maun, että käytännössä voit jättää grillaamasi tuotteen maustamatta – suolaa lukuunottamatta.

Parasta tässä jutussa on se, että voit tehdä valkosipulivoita reilumman määrän ja pakastaa sen tulevaa grillauskautta varten. Voin pakastaminen onnistuu hyvin eli se säilyy pakastimessa muutaman kuukauden. Itse olen käyttänyt puolikin vuotta pakkasessa viihtynyttä voita, eikä se ole käyttökelvotonta ollenkaan. Pakkasesta se voi kyllä napata muiden tuotteiden makuja, mutta sen vältät pakkaamalla pakastettavan voin hyvin ja ilmatiiviisti.

Ja sitten viimein siihen reseptiin. Savustin valkosipulit samalla kun savustuskaapissa muhi muita tuotteita. Tämä on siis ikään kuin sivutuote, joka maistamisen jälkeen tuntuu ja maistuu kyllä sen arvoiselta, että sitä varten voisi savustuskaapin lämmittää ihan varta vasten.

Ainekset:

2-3 hyvän kokoista valkosipulia
n. 1 rkl oliiviöljyä
n. 200-250 g voita (älä käytä margariinia, ethän?)
n. 1 dl tuoretta lempiyrttiäsi (lehtipersija, basilika, korianteri tms.)
maun mukaan hyvää hiutalesuolaa



Kuori valkosipulit ja valkosipulin kynnet. Aseta ne vadille, jonka voit laittaa savustimeen. Itse käytän pientä peltivuokaa, jonka tarkoitus ei ole koskaan toimia tarjoiluastiana. Astia nimittäin saa savustuskaapissa kylkeensä pinttyneen ruskeahkon kuorrutteen, joka on vaikea poistaa pesussa. Hiero valkosipulikynsiin hieman oliiviöljyä ja kiikuta ne savustuskaappiin noin 90-100 asteen lämpöön. Minä käytin savulastuna hikkoria ja omenapuuta, mutta valitse sinä se savu, josta eniten tykäät. Palvilihan/savukalan makuista saat leppäsavulla. Itse vältän sitä lihan savustamisessa – mielestäni leppä kuuluu kalalle.

Anna valkosipulikynsien savustua ja kypsyä noin vähintään kahden tunnin ajan eli niin, että ne ovat pehmeitä ja kypsiä. Väriltään ne muuttuvat vaalen ruskeiksi.



Kaada kypsät ja savustuneet valkosipulinkynnet mukiin tai muuhun astiaan, jossa saat ne sauvasekoittimella ajettua tasaiseksi tahnaksi. Mitä tasaisempi, sen parempi lopputulos. Ole siis huolellinen.
'

Anna voin lämmetä niin, että saat sekoitettua sen tasaiseksi. Lisää jäähtynyt valkosipulitahna ja valitsemasi yrtit. Itse tykkään lahtipersiljasta lihalle, tillistä ja sitruunankuoresta kalalle, korianterista ja basilikasta ihan kaikelle. Valitse oma suosikkisi.



Sekoita voi, valkosipuli ja yrtit tasaiseksi massaksi ja lisää makusi mukaan hyvää hiutalesuolaa. Kaada massa leivipaperin päälle ja muotoile siitä tanko, jonka kiristät päistä kiertämällä. Paketoi pötkö hyvin ja laita kylmään. Kun massa on jäähtynyt ja kovettunut, leikkaa se noin 5 cm pätkiksi ja pakasta. Näin sinulla on mukava varasto tulevaa kesää varten.



On muuten oikeasti paras valkosipulivoi naismuistiin. Kokeile ihmeessä ja vie viemisiksi ystäville mökkikeikalle. Seuraava mökkikutsu on taattu!

Toivottavasti maistuu.


PS: Minä käytin Mustang sähkösavustinta, mutta homma toimii myös esim. Opa säkösavustimessa (siinä putkimallissa). Tarvittaessa lisää vuoan pohjalle vähän vettä, jotta valkosipulinkynnet eivät kuivu. Silloin kestävät vähän korkeampaakin putkisavustimen lämpöä, jota ei pysty säätämään.

Kommentit