Grillattu strutsinpaisti


Strutsi (Struthio camelus), tuo suurin nykyisin elävä lintu, joka kasvaa jopa 2,8 metriä korkeaksi, olisi tarkoitus sulloa markkinoiden pienimpään 13" kamadoon. Ex tempore strutsitilavierailu siis johti juuri hankitun pikkukamadon äärelle puolen kilon strutsipaistin testausgrillauksen pariin. Vaikka käsissä oli rasvaton jättilinnun paistinpalanen, voin kertoa, että hyvää tuli helpolla. Muutama huomioonotettava asia ja pari vinkkiä siis luvassa tämän kirjoituksen myötä.

Usein hyvät asiat löytyvät vahingossa

Elokuisen lauantaipäivän visiitti Nurmijärven Rajamäelle sai mutkan matkaan, kun bongasimme tien laidasta viitan strutsitilalle. Internetti tiesi kertoa, että tilalta löytyisi myymälä ja että pientä maksua vastaan pääsisi tutustumaan kotimaisen strutsin elämään tilalla. Keula siis kohta Ketolan strutsitilaa.
Vastassa meitä oli hurmaava maatilan piha ja yhdistetyssä kahvila-tilamyymälässä meidät vastaanotti tilan emäntä leveän hymyn kanssa. Lukuisat strutsituotteet sulista nahkatuotteisiin ja munankuoriin olivat mielenkiintoista tutkittavaa. Tilavierailun strutsiesittely (8 euron korvausta vastaan) olisi luvassa kellon lyödessä tasatunnin merkiksi.



Kunnioitettava lintu, josta käytetään kaikki

Strutsi on koomisen hauskan näköinen elikko, mutta valtava koko ja lähes holtittoman näköisesti pitkän kaulan päässä keikkuva ilmeikäs pää valtavine nokkineen sai ainakin minut osoittamaan kunnioitusta tuota isoa lintua kohtaan. Sosiaaliset linnut näyttivät olevan eritäin hyvää pataa tilan isännän kanssa eli ei epäilystäkään etteikö niistä pidettäisi täällä erittäin hyvää huolta. 

Se, mikä lihansyönnistä hieman huonoa omatuntoa potevaa sekasyöjää ilahduttaa, on tieto, että näistä linnuista käytetään lihan ja munien lisäksi lähes kaikki (luita lukuunottamatta, joiden käyttöä rajoittaa lainsäädäntö, joka muutettiin hullunlehmäntaudin vaikutuksesta). 

Tilavierailulta siis lähdimme kohti kotia puolen kilon paistipala kainalossa. Koskaan en ole strutsia laittanut, vaikka ymmärrätte varmasti että, toive siitä on muhinut tämän hiillostajan mielessä jo pitkään. Onneksi sain kaupan päälle muutaman vinkin rasvattoman strutsin grillaamiseen. 

Minikamadon käyttö ja hiilien valinta on kuin nukkekotileikkiä - hyvällä tavalla

Kotiterassille päästyäni oli aika hyökätä uuden pienen "matkamunan" kimppuun. Kun halvalla saimme, niin kohtuullinen euromäärä piti uhrata juniorimallin kamadoon, jonka olisi tarkoitus kulkea mukana kaupunkikodin ja kesämökin väliä. Nyt neitsytkäyttö siis kaupunkiterassilla juhlallisesti strutsipaistin kypsennyksen merkeissä.



Valitsin kovapuuhiilistä pienet ja somat, lisäksi Marienburgin pussita muutama nopeasti syttyvä lastu. Minikamadon kanssa pelaaminen tuntuu nukkekotileikiltä normaalikokoiseen verrattuna! Minikamadon lämmöt lähtivät kohtuullisen nopeasti nousuun ja lämmönsäätely tuntui luontevan helpolta. Monesti olen kuullut, että tämän kokoluokan kamadon kanssa tuppaa olemaan ongelmia oikean lämmön löytämiseksi ja sen ylläpitämiseksi.

Koska minulla ei (vielä) ole lämmönjakolevyä minimunaan, niin nyt piti grillata keili keskellä suuta. Hyvä ja maltillinen hiillos niin, että strutsinpaisti, joka ei antaisi mitään anteeksi, kypsyisi tasaisesti ilman kärähtänyttä pintaa. Lämmöt siis suoralla grillausella kauniit ja lempeät 150-175 astetta. Uunilämmöllä siis mennään, mutta mukaan saadaan grillauspintaa ja ihanaa savun makua. 

Strutsin paistin grillaus

Itselleni oli yllätys, kuinka hienosti strutsinliha otti vastaan savun makua. Pelkkä hiili ilman savupaloja aikaansai upean savuisen maun. Aloittelijan mokana sisälämpö pääsi varovaisuudesta huolimatta heilahtamaan hieman tavoittelemani 60 asteen yli. Strutsinlihan siis kypsyy yllättävän nopeasti. 70 asteisena lihan on jo kuivaa ja täysin (yli-) kypsää. Tavoittena siis kaunis rose - mieluummin vähän ali kuin yhtään yli.



Miltä strutsinliha maistuu? 

Strutsi ei näytä eikä maistu linnunlihalta. Mieleen tulee ehkä enemmänkin vasikka. Maku on mieto. Lihan on rasvaton eli sen kyytipojaksi menisi hyvin voinen hollandaise/bearnaise-tyyppinen voikastike. Me nautimme testipaistin "au naturel" uuniperunakiekkojen, papujen ja paistettujen sienien kanssa. Kastikkeen virkaa hoiti tällä kertaa Hellmansin majoneesi.  

Strutsinpaisti grillissä - resepti 

500 g kotimainen tuore strutsinpaisti(pala)
2 rkl rouhittua mustapippuria
2 tl hienoa merisuolaa
1 dl rypsiöljyä

Hiero mausteet ja öljy paistin pintaan. Anna maustua tunti tai pari (tai vaikka yön yli). Grillaa maltillisella hiilloksella hiljakseen ja rauhallisesti noin 30 minuuttia. Käännä usein ja sivele mausteöljyllä aina kääntämisen yhteydessä., jotta paisti ei kuivu. Varmista sisälämpö paistomittarilla. Anna paistin vetäytyä vähintään 15 minuuttia ennen leikkaamista.



Tarjoa sesongin vihannesten ja voikastikkeen kanssa. Jos paistia jää ruokailusta yli, niin käytä loppu paisti esim leikkeleenä tai salaatin lisukkeena.  



Grillaisinko uudelleen?

Kyllä, vaikka strutsinpaisti ei ollut mikään maailmaa mullistava tai säväyttävä kokemus. Samaan makumaailmaan pääsee myös edullisemmilla tuotteilla ja vastaavalla "vaikeusasteella". Siitä huolimatta strutsinpaistikokemus oli erinomainen. Syy löytyy ennen kaikkea siitä, että tutusta makumaailmasta huolimatta nyt lautasella oli jotain muuta. Sen lisäksi liha oli haettu suoraan tuottajalta ja olin omin silmin nähnyt niiden valtavien lintujen hyvinvoinnin ja elinolosuhteet. Sekasyöjä saa siis ruokaelämyksiä myös vastuullisuudesta. Muistakaa se!




Kommentit