Broilerin drumsticks eli savustetut koipinuijat BBQ-kastikkeella

 


Ihanan mausteiset ja makealla BBQ-kastikkeella hunnutetut broilerin koipinuijat vaativat askartelua, mutta palkitsevat vaivannäön.

Koipinuijia löytyy marketista kuin marketista kohtuulliseen hintaan eli taas olemme edullisten raaka-aineiden äärellä. Mausteseoksen löydät myös valmiina kaupasta ja jos et jaksa keitellä omaa BBQ-soosia, niin senkin löydät marketin hyllystä. On vaikea keksiä syytä, miksi jättäisit tämän herkun kokeilematta.

Ensimmäinen tehtävä on poistaa nivelrusto niin, että luu saadaan puhtaaksi. Kiepauta terävällä veitsellä luuta myöten nuijan ympäri ja väännä sormin rusto irti luusta. Vaatii hieman sorminäppäryyttä, voimaa ja väsäämistä, mutta tämä työvaihe kannattaa tehdä huolella, jotta lopputuloksena on kauniit nuijat. Suojaa luun pää foliolla kypsentämisen ajaksi, jotta luu pysyy ehjänä.

Kun nuijat on valmisteltu tähän pisteeseen, olet jo voiton puolella. Hankalin vaihe on selätetty. Seuraavaksi pyöräytät nuijat grillimausteessa tai hyvässä BBQ-rubissa kauttaaltaan. Asettele ne vuokaan savustamista varten.


Mikäli haluat jättää nuijat maustamatta niin sekin on mahdollista. Itse jätin nuorimmaisen nuijat ilman mausteita tässä vaiheessa. Mutta usko pois, kauttaaltaan maustetut toimivat paremmin.

Savustukseen käytin omenapuun savustuspaloja. Siis niitä nyrkin kokoisia, joita nakkelin epäsuoran hiilloksen joukkoon. Lämpötila tulisi pysyä noin 150-170 asteessa ja aikaa savustaminen vie noin tunnin verran.Tarvittaessa voit lisätä vuoan pohjalle hieman vettä, jotta nuijat eivät kärähdä kiinni ja grillissä pysyy hyvä kosteus.

Nyt nuijat ovat jo kypsiä ja periaatteessa syömäkelpoisia, mutta seuraava toimenpide vie nuijat uudelle tasolle. Uita jokainen nuija BBQ-kastikkeessa luusta kiinni pitäien. BBQ-kastike kannattaa siis kaataa juomalasiin ja dipata jokainen nuija kastikkeeseen. Nosta kastikkeessa uitetut nuijat vielä takaisin grilliin, mutta käytä yhä epäsuoraa grillausta. Muuten sokerinen kastike palaa ja tuloksena on kirkerän makuiset eväät. Jatka epäsuoraa grillausta n. 200 asteessa vielä vartin verran.

Savustetut BBQ-nuijat ovat ihanaa sormiruokaa. Poista kypsistä nuijista suojafoliot ja tarjoile dippivihannesten ja kastikkeiden kanssa. Nam! 

Kommentit