BBQ grillattu munakoiso - grilliribsien maut vegaanisti

Grillattu munakoiso

Munakoiso on houkutteleva kasvis, jonka halusin kesyttää grilliherkuksi niin sekasyöjälle kuin vegaanillekin. Jostain syystä ajattelin asiaa liian monimutkaisesti. Munakoiso on yksinertainen vihannes ja sen valmistuskin pitää olla yksinkertaista ja helppoa. Miksi siis tehdä asiasta sen vaikeampaa. Munakoisoviipaleet yksinkertaisesti kuivamarinoidaan ja sen jälkeen grillataan. Loppuhetkillä pintaan suditaan makea BBQ kastike. Näin tarjoilet grilliribsien maut vegaanisessa muodossa.

Munakoison kuivamarinointi antaa makua

Munakoiso imee itseensä makuija todella helposti. Siksi munakoiso on ehkä parhaimmillaan italialaisittain tomaattikastikkeessa haudutettuna ja ricottatäytteisenä rullana. Tuo resepti ei kuitenkaan toimi grillissä eli halusin repertuaariiniin munakoisoruoan, joka toistaa ihania makeansavuisia makuja kuin esimerkiksi ribsit. Niinpä päädyin hyvin yksinkertaiseen metodiin.

Grillattu munakoiso

Valitse vihanneshyllystä napakka keskikokoinen munakoiso. Leikkaa se noin 1,5 cm paksuiksi viipaleiksi. Monessa reseptissä munakoisoviipaleet kehotetaan "itkettämään" suolalla eli pintaan hierotaan suolaa, joka imee munakoisosta nestettä ja kitkeryyttä pois. No, tänä päivänä munakoisolajikkeet eivät ole enää kitkeriä eli sen vuoksi "itkettämistä" ei tarvitse tehdä. Perusteltua on kuitenkin hoikutella munakoisosta liika neste pois sen rakenteen vuoksi.

Omassa reseptissäni hieron munakoisoviipaleiden pintaan kuivarubin. Eli ihan sen saman rubin, joita myydään (tai itse valmistetaan) lihan kuivamarinointiin. Mausteseos pitää sisällään suolan ja ruokosokerin lisäksi esim. paprikaa, korianteria, jeeraa, chiliä, cayannea, eri pippureita tai vaikka srirachaa. Tee oman makusi mukainen kuivamausteseos tai turvaudu esim. Poppamiehen valmisrubeihin, joista iso peukku One for All RUBille, joka on suolaton, eli voit määritellä suolan määrän aivan itse - oman makusi mukaan.

Munakoison kuivamarinointi

Tee munakoisoviipaleisiin noin 5mm syvät ristikkoviillot molemmin puolin. Älä siis viillota viipaileta läpi, sillä silloin rakenne menee löllöksi grillatessa. Hiero kuivamausteseosta viipaleiden pintaan ja viiltoihin. Anna marinoitua noin tunnin verran. Ehkä kaksi.

Grillaa melkein kypsäksi kuumassa grillissä

Marinoinnin jälkeen kuivaa viipaleet. Suola irrottaa nestettä munakoisosta ja sinä haluat viipaleiden olevan kuivia, sillä kuivaamisen jälkeen viipaleet öljytään molemmin puolin joko rypsiöljyllä tai juoksevalla kasvirasvaseoksella. Jos syöjät ovat sekasyöjiä tai lakto-ovo-vegetaristeja, voit käyttää myös voisulaa. 

Grillaa viipaleet kuumalla grilliritilällä keskikuumalla hiilloksella noin 3 minuuttia per puoli. Jos ritilä ei ole riittävän kuuma, munakoisot tarraavat kiinni ritilään. Aina siis tulikuuma ritilä! Älä päästä munakoisoja ylikypsiksi sillä silloin tuloksena on mössö. Mieluummin hieman ali kuin yhtään yli.

Viimeistele makealla BBQ-kastikkeella

Kun munakoisot alkavat olla kypsiä, on aika sutia pintaan makea BBQ kastike. Kastike palaa helposti tuotteen pintaan eli lisää kastiketta vasta viimeisen grillauminuutin aikana. Nosta grillatut ja tahmeat munakoisoviipaleet vadille tarjolle ja halutessasi ripottele päälle mietoa punaista tuoretta chiliä pieneksi kuutioituna.

Tarjoa lisäkkeenä proteiinipitoista marinoitua papusalaattia tai refried beans -papumuhennosta, jonka voit valmistaa itse esim. The Real Receepies'n reseptillä tai ostaa valmiina esim. Santa Marian säilykkeenä.

Savuisia ja makeita kasvisruokahetkiä!