Grilliruokaa paremmalla tavalla - lisukkeet ja viimeistely

Grillattua ruokaa kauniisti aseteltuna

Mikä tekee grillijuhlista pykälää paremmat? Millä grillattu ruoka nostetaan huipputasolle? Väitän ja uskon, että oikein valitut lisukkeet ja pienet viimeistelyasiat ovat ne, jotka saavat vieraasi muistamaan sinun takapihasi grillijuhlat kaikkein upeimpina.

Kyseessä ei ole vain fiinistely tai kikkailu. Minun mielestäni parhaat grillijuhlat syntyvät upeasta fiiliksestä, naurusta ja yhdessäolosta, mutta suurta roolia esittää hyvä ruoka, jossa asia on ajateltu loppuun asti. Kun kaikki muut tekijät ovat tikissä, voi ruoaksi riittää grillimakkara ja hyvä sinappi. Mutta kun haluat panostaa hieman enemmän, niin homma lähtee hyvästä suunnittelusta.

Proteiini ja lisukkeet

Grillivartaita ja sitruunaisia varhaisperunoita

Pääraaka-aineen valinta tapahtuu tietenkin vieraan huomioiden. Onko mukana kasvisruokailijoita vai syödäänkö sekaruokailijoiden porukalla? Pääraaka-aineen (yleensä proteiini) kylkeen tarvitaan ainakin kaksi kasvislisuketta ja ehkä joku salaatti. Hiilariosasto hoituu sesongin mukaisella perunalisäkkeellä tai vaikka amerikkalaisella mac'n cheese -vuoalla. 

Jos mukana on vegaaneja tai kasvisruokailijoita muista huomioida, että heidän proteiini tarjotaan yleensä lisukkeena eli esim papusalaattina, hummuksena, feta- tai labneh-kastikkeena. Täysipainoinen ja täyttävä kasvisateria vaatii siis myös proteiinia.

Erilaiset tekstuurit täydentävät toisiaan

Lisukkeet tekevät aterian

Olen intohimoinen Master Chef -fani. Sieltä, jos mistä, minuun on iskostunut termi "crunchy element". Jokaisessa annoksessa on siis oltava pehmeiden teksuurien lisäksi jotain rapeaa ja rouskuvaa. Se on helppo toteuttaa esimerkiksi ruisleivästä, valkosipulista ja lehtipersiljasta rapeaksi paistetusta ripotteesta tai rouhituista pistaasipähkinöistä, joita ripotellaan viimeistelyksi valmiin ruoan päälle.


Tårta på tårta toimii joskus

Porkkanaa ja savustettua ranskankermaa
Etenkin savustamisen kanssa kannattaa pidättäytyä vain yhdessä savustetussa elementissä. Jos tarjoat savustettua lohta ja sen lisukkeena savustettuja herkkutatteja, ei tattien savustus tuo mitään lisää annokseen. Tietyn raaka-aineen toistaminen eri muodoissa puolestaan on loistava idea! Yksi bravuurialkuruoistani on "porkkanaa ja porkkanaa". Kauniit ja makeat varhaisporkkanat haudutetaan porkkanamehussa ja voissa napakan kypsiksi joko uunissa tai grillissä. Lisäksi tarjotaan savustettua ranskankermaa. Rapeaksi elementiksi sopii erinomaisesti friteeratut porkkanalastut. Saman raaka-aineen tarjoaminen usealla eri tavalla ei ole tylsää vaan mielenkiintoista. Myös grillatut karitsan kyljykset ja karitsarillette toimii kuin junan vessa!

Kauden kasvikset keskiöön

Pikkelöityjä kurkkuja, fetasalaattia ja perunasalaattia
Ethän tarjoa juhannuksena perunamuusia tai loppusyksystä maapallon toiselta puolelta tuotua babyparsaa hollandaise. Ota avuksi esimerkiski satokausikalenteri tai käy fiilistelemässä torilla kauden kasviksia. Paahda, grillaa tai savusta kauden kasviksia lisukkeeksi ja viimeistele ne esim. maustevoilla tai sitruunalla ja yrteillä. Alkukesään sopii varhaisperunat keitetynä tai grillattuna. Loppukauteen pitkään haudutettu ja prässätty perunakakku.

Sotkuperuna on keskikesän paras lisäke

Mökkikauteemme kuuluu aina sotkuperunat. Muutama vuosi sitten jokainen naistenlehti ja some täyttyi hölskypottu-resepteistä. Olimme äimän käkenä. Mikä ihmeen hölskypottu? Parempi versio kun on kunnon sotkuperuna. Isoisäni oli kotoisin Satakunnasta ja todennäköisesti resepti on sieltä lähtöisin, mutta minulle se asemoituu Itä-Suomeen mökkimaisemaani. Jaan tuon reseptin nyt kanssanne. Se sopii niin kalalle kuin lihallekin mutta täydellinen se on lämminsavulohen kanssa.

Sotkuperuna resepti

  • 1 kg uusia varhasiperunoita (vasta nostettuja)
  • 1,5 - 2 dl kuohukermaa (arkiversiossa käytä 15% ruokakermaa)
  • Suolaa maun mukaan
  • n. 1 dl silputtua lehtipersiljaa tai ruohosipulia

Rapsuttele perunat vitivalkoiseksi eli raaputa veitsen terällä varhaisperunan hento kuori pois. Mitä tarkempi olet, sen kauniimpi on valkoinen lopputulos. Keitä perunat runsaasti suolatussa vedessä kokonaan kypsiksi. Valuta vesi pois. Ota puuhaarukka ja riko perunoiden rakenne. Älä muussaa. Lisää joukkoon kerma ja sekoita niin, että perunan tärkkelys suurustaa kerman. Mausta suolalla ja yrteillä. Lopputuloksena on ikään kuin kermaperunat, jossa on mukana isoja perunapaloja. Tarkoitus ei ole tehdä perunamuussia.