Kasvisruokavaliota noudattavan on saatava yhtä kuninkaallinen kohtelu ruokapöydässä kuin heidän, jotka palvovat BBQ-lihaherkkuja rasva suupielestä valuen. Siksi haluan jakaa kanssanne kasvisreseptin, jota olen jo pari kesää hionut ja jolle olen saanut verkostoissani jo "laajan hyväksynnän". On kuulemma taivaallista herkkua. Onpa myös käynyt niin, että sekasyöjille pöytään katetut kanat ja lihat ovat jääneet vadille ja tämä grillijuhlan kruunu on syöty loppuun koko porukan voimin. Kyseessä on siis kokonaisena grillattu kukkakaali.
Ja niinhän siinä kävi, että kun pari kesää sitten tätä reseptiä aloin hioa, niin huomasin viime kesänä 2024 lähes jokaisesta naistenlehdestä ja kotivinkistä löytyvän hittireseptin eli kokonaisena grillatun kukkakaalin. Olin siis vain noin 10 kuukautta aikaa edellä.
Mausta kukkakaali lähi-idän maustein
Tämän reseptin makumaailma on kammettu lähi-idän mausteista. Kyseessä ei missään nimessä ole tuliset maut vaan lempeän lämmin mausteisuus. Ras el Hanout -mausteseos ja ajvar-kastike ovat lyömättömät kukkakaalin kanssa. Ras el Hanout -seoksessa maistuvat paprika, korianteri, mustapippuri, kardemumma, inkivääri, muskottipähkinä, kurkuma, maustepippuri, neilikka ja cayenne. Oiva kombo ihania mausteita oikeastaan mihin tahansa grillattuun ruokaan. Liharuoista etenkin lammas/karitsa viihtyy Ras el Hanoutin seurassa. Ajvar-kastike puolestaan tehdään paahdetusta paprikasta, tomaatista ja munakoisosta yhdessä öljyn kanssa. Se on siis oiva perusta monelle pataruoalle ja kastikkeelle kun et jaksa alkaa itse paahtamaan kasviksia. Ajvar-kastiketta löydät ainakin pääkaupunkiseudulla jo monesta tavallisesta (isosta) marketista.
Kokonaisena grillattu kukkakaali resepti
Grillattuun kukkakaaliin tarvitset:
- 1 kpl kokonainen keskisuuri ja napakka kukkakaali
- 2 rkl Ras el Hanout -mausteseosta (löytyy marketista)
- 1 tl savupaprikajauhetta
- 1 tl suolaa
- 1 dl juoksevaa kasvirasvavalmistetta tai oliiviöljyä
- 1dl turkkilaista jogurttia (vegaaniseen versioon käytä esim. Oatly turkkilainen havregurt)
- 200 g fetajuustoa (vegaaniseen versioon käytä valmista hummusta)
- 1 dl ajvar-kastiketta
- 1 rkl jogurttia tai havregurttia
- 1 rkl sirtuunamehua
- 1 rkl tahinia
- korianteria tai lehtipersiljaa
- (hienonnettua punaista chiliä)
- (2 rkl murskattuja pistaasipähkinöitä)
Valmistele ensin kukkakaali. Jos se on päässyt yhtään nuupahtamaan jääkaapissa, niin tee sille piristystemppu. Leikkaa kannasta viipale pois ja aseta kaali vesikuppiin niin, että kanta on vedessä kuin leikkokukka konsanaan. Muutamassa tunnissa kukkakaali imaisee solukkonsa taas täyteen ja se on taas napakka.
Sekoita mausteista ja rasvasta tahna, jolla sudit koko kukkakaalin pinnan mausteiden peittoon. Anna maustua muutama tunti tai vaikka yön yli. Säästä mahdollisesti jäävä mausteseos. Tarvitset sitä grillauksen yhteydessä kaalin valeluun.
Kuumenna grilli noin 180-200 asteiseksi epäsuoralle lämmölle. Kamadossa aseta siis lämmönjakolevy hiilloksen päälle. Mikäli haluat vielä pykälää säväyttävämmän lopputuloksen, voit nakata hiillokseen kourallisen liotettuja omenapuulastuja tuottamaan savua.
Aseta kukkakaali grillin kestävään vuokaan ja aseta grilliritilälle. Voit grillata kukkakaalin myös ilman vuokaa, mutta silloin menetät kukkakaalista valuvan mausteseoksen. Anna kukkakaalin kypsyä grillissä kaikessa rauhassa noin tunnin verran. Kypsymisaika riippuu kukkakaalin koosta. Valele kukkakaalia yli jääneellä öljy-maustetahnalla (tarvittaessa lisää kasvirasvaa tai öljyä) ja vuokaan valuneella öljyllä. Kukkakaali on valmis silloin, kun keittiöveitsi uppoaa kaalin läpi ilman suunnatonta voimankäyttöä. Älä päästä ylikypsäksi.
Jos haluat nopeuttaa valmistusta, niin voit esikeittää kukkakaalin ennen sen maustamista. Esikeitä kattilassa kiehuvassa vedessä vain noin 3-4 minuuttia. Tämä nopeuttaa valmistumista grillissä huomattavasti.
Kukkakaalin kypsyessä tee kastike. Vatkaa jogurtti ja feta yleiskoneella tai sähkövatkaimella tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää ajvar-kastike ja sekoita huolellisesti. Levitä kastke tarjoilulautaselle tai -vadille. Tee tahinijogurtti notkistamalla jogurtti/havregurtti sitruunamehulla ja maustamalla se tahinilla. Lisää tarvittaessa suolaa.
Kun kukkakaali on kypsä, nosta se vadille fetakastikkeen päälle. Valuta päälle vuoan pohjalle kertynyt mausteöljy. Viimeistele valuttamalla tahinijoruttia kukkakaalin päälle ja ripottele päälle vielä korianterinlehtiä tai persiljaa. Koristele koko komeus vielä murskatuilla pistaasipähkinöillä, jotka antavat annokseen hieman rousketta tai esim. hienonnetulla punaisella chilillä.
Tämä ei ole mikään vähäkalorinen kevytresepti, mutta harvoinpa grillijuhlien ruoat sellaisia on. Ottimeksi suosittelen kakkulapiota, jolla kukkakaalista voi leikata slaisseja kuin kakkupaloja. Kaveriksi kannattaa tarjota tuoretta rapeakuorista maalaisleipää, jolla voi kaapia lautaselle jäävät kastikkeen rippeet parempiin suihin.
Bon appetit!