Naudan sydän grillattuna?
Sydämellistä iltapäivää, voisi joku veistellä, kun edessä on Atrian
testausmaisteluun toimittama valtava naudan sydän.
Heti pitää myöntää, että postin kylmäkuljetuksella saapunut
ruhonosa sai minut (kohtuullisen kokeneeksi grillaajaksi itsensä kokevan
grillaajan) ottamaan haasteen innostuneen hämmentyneenä vastaan. Vaikka sormi
meinasi mennä suuhun, niin eihän se auttanut kuin alkaa selvittelemään, miten
mokoma kimpale pitäisi saattaa syötävään muotoon.
Vaihtoehtoja näytti löytyvän kaksi eli pitkä haudutus tai
nopea grillaus. Mieleni tietenkin teki savustella sydäntä low&slow pitkään
ja hartaudella, mutta empiirinen tutkimukseni tietoverkon syövereissä ei
antanut kovinkaan montaa onnistunutta lopputulosta. Koska minulla oli sydämiä
käsissäni vain yksi kappale, päätin jättää savustuskokeiluni seuraavaan kertaan
ja pelata nyt varman päälle. Koska sydämen paino on muhkeat 1,8 kiloa, päätän
tehdä siitä kaksi eri versiota. Osan marinoin ja grillaan, osasta teen Texas
Style Smoked Chilin ja tarjoan burriton muodossa. Siitä löydät kokemuksia
täältä.
Grillattu naudan sydän BBQ ja chimichurri-kastike
Kuten blogiani seuraavat tietävät, lihan marinointi ei
yleensä kuulu tapoihini. Pidän lihan mausta sellaisena kuin se on. Uskon, että
lihan mureuteen vaikuttavat enemmän oikea kypsennys ja leikkaus kuin sen
marinointi. Nyt siis liikun ”epämukavuusalueellani”.
Naudan sydämen valmistelu grillattavaksi
Marinadiin tarvitaan suola, mausteet, yrtit, ja happo. Jos
marinointiin päädyn, niin yleensä se koostuu kohdallani sitruunasta,
valkosipulista, yrteistä, mustapippurista, sormisuolasta ja oliiviöljystä. Nyt
oli käynyt niin, että aina kaapistani löytyvä omenaviinietikka oli päässyt
loppumaan eli jouduin ”tyytymään” tuoreeseen sitruunaan, jonka mehu toimittaa
marinadissa hapon virkaa oikein hyvin. Ja kun tuoretta sitrusta oli saatavilla,
niin laitoin mukaan myös sitruunan kuorta. Tasapainottamaan happoa lisäsin
hieman sokeria. Sokerin kanssa kannattaa olla varovainen, sillä se on se
riskialttein kärähdystekijä, joka palaessaan aiheuttaa inhottavan karvaan maun.
Tarkan tutkimustyöni tuloksena päädyin yleistykseen, jonka mukaan naudan sydän
kestää ja vaatii pitkän marinointiajan, sillä sydämen lihasrakenne on hyvin
tiivis.
Sydän on hurjan näköinen "otus", jonka valmistelu vaatii terävän veitsen.
Sydän koostuu kammioista ja niiden välissä olevista lihaksista.
Poista kaikki rasva, suonet ja kalvot. Tarvitset terävän veitsen.
Sydämen lihassyiden rakenne on tiivis.
Valitsin grillattavaksi kaksi palaa - ohuen pihvin ja paksumman palan.
Sekoita marinadin ainekset, laita pussiin lihat ja marinadi ja marinoin yön yli.
Kun marinadi on sekoitettu, renssaa sydämestä näkyvä rasva,
kalvot ja ”suonirihmat” pois. Veistelin sydämestä kaksi erityyppistä palaa.
Toinen oli kammion ”ohuesta seinämästä” palasteltu noin 330 grammainen ja 1,5
senttiä paksu pihvi. Toinen pala oli paksumpaa kohtaa, josta otin noin 5-6 senttiä
paksun ja 12-15 senttiä pitkän palan, jonka paino oli noin 300g. Loput menevät
savustettuun chiliin, jonka ohjeet myös toisessa postauksessani.
Naudan sydämen grillaus
Marinoi paloja yön yli. Valmistele kuuma hiillos suoraan
grillaukseen, mutta varmista, että grillissäsi on myös lämmöjakolevyn suojaama
paikka epäsuoralle grillaukselle. Pyyhi marinadi pois ja öljyä pihvit
kauttaaltaan neutraalilla ruokaöljyllä tai kirkastetulla voilla. Näin saat
kauniin paistopinnan. Grillaa kuumalla hiilloksella mielellään
valurautaritilällä, jos grillissäsi sellainen on. Siirrä grillin reunalle pois
suorasta hiilloksesta. Sisälämpö ohuessa palassa oli noin 52 astetta ja
paksumman palan kanssa jatkoin niin, että sisälämpö oli 55 asetetta.
Marinoitu lihan on kypsynyt hapon vaikutuksesta eli sen pinta harmaantuu.
Kyse ei ole kuitenkaan pilaantumisesta. Päin vastoin.
Grillaa paistopinta ja jatka epäsuoralla lämmöllä.
Valurautaparila antaisi paremman paistopinnan.
Anna lihojen vetäytyä kunnolla grillaamisen jälkeen. Itse
tein sen mokan, että lähdin viipaloimaan ohutta osaa turhan aikaisin, ja se
tarkoitti, että punainen lihasneste valui lautaselle. Viedessäni ensimmäisiä
maistiaisia naapuriin, oli lihan alla punainen lammikko, joka ei ainakaan
vähentänyt maistajien epäluuloja sisäelimiä kohtaan.
Viipaloi grillattu sydän mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi
ja lisää hyvää sormisuolaa ihan reilusti. Tarjoa grillatun sydämen kanssa
paahdettuja perunoita tai kasviksia sekä chimichurri-kastiketta. Homman kruunaa
raikas salaatti tai kuten itse tällä kertaa tein, höyrystetyt parsat ja
neulapavut.
Sopiiko naudan sydän grillattavaksi?
No, miltä sydän maistui ja mikä oli tuomio? Sydämen rakenne on tosi tiivis. Mieleen tulee ehkä maksa. Maku on mieto ja chimichurri oli ehkä turhan tymäkkä kastike, sillä se peitti sydämen maun. Sydänliha vaatii ehdottomasti runsaan suolan ja erittäin ohuen viipaloinnin. Ilmankos ”vanha kansa” käyttää sydäntä lähinnä leikkeleenä.
Ohut ”pihvi” oli huti. Parempi vaihtoehto oli se paksumpi
pala ja muutaman asteen korkeampi sisälämpö. Paksummasta palasta oli myös
helpompi leikellä hyvin ohuita siivuja. 11-vuotias kriitikkomme piti kyllä
mausta (etenkin kun kyytipoikana oli valkosipulivoi), mutta kuulemma flank
steak on parempaa. ;)
Naapurin maisteluraati sai valitettavasti sen kaikkein
heikoimman suorituksen (ohuen palan ohuimman osan) maisteluun. Rohkeasti siellä
tartuttiin maistelumahdollisuuteen, mutta pitää myöntää, että parempiakin
arvosanoja olen saanut tuotoksistani. Kiitos ja anteeksi, hyvät ystävät.
Voisinko kuvitella grillaavani sydäntä toisenkin kerran?
Varmasti kyllä, mutta tekisin sen umpiparilalla voi-öljy-seoksessa, jotta
saisin paremman paistopinnan. Tekisin siitä hyvin ohutta viipaletta ja
tarjoaisin alkupalan esim. ruisnappien päällä aiolin ja pikkelöityjen retiisien
kanssa. En jättäisi lisukkeiden ja kastikemäärän valintaa ruokailijalle
itselleen, sillä tämä liha vaatii harkitut maut, kastikkeen ja lisukkeet. Joka
tapauksessa erinomainen ja mieltä avartava kokeilu. Itselleni tärkein muistutus
on se, että jokainen ruhonosa tulee käyttää eli lähes velvollisuus lihansyöjänä
minulla on syödä kasvatetusta naudasta muutakin kuin pelkkä filee. Vanha kansa
sen osasi. Olisiko nyt meidän vuoro opetella sama?
Kommentit
Lähetä kommentti