Texas Style Smoked Beef Heart Chili -burrito


Taas tehdään jenkkityylin katuruokaa. Tällä kertaa naudan sydämestä. Otsikko on sanahirviö, mutta se antaa eniten osviittaa siitä, mitä on tulossa. Suomiversio olisi "sydänchili" tai "suuren sydämen burrito". 

Tämä postaus on jakoa grillatun sydämen kirjoitukselle eli pääsin kokeilemaan Atrian lähettämän uutuustuotteen valmistusta. Kysessä siis ehkä "puolisponsoroitu" postaus ilman velvollisuutta kehua tuotetta ilman syytä.

Voiko naudan sydäntä savustaa?

Ja sitten laitetaan sydäntä oikein sydämen kyllyydestä - pitkään ja hartaasti. Vaikka en uskaltanut lähteä savustamaan kokonaista sydäntä, niin enhän nyt kuitenkaan voi vastustaa kiusausta savustamisesta. Kaikki mitä BBQ sydämen pihvinleikuusta jäi, käytetään nyt savuchiliin. Leikkasin loput sydämestä reilun kokoisiksi paloiksi ja nakkasin ne vuokaan. Kuorin ja halkaisin sipulin, putsasin ja halkaisin yhden vihreän paprikan. Alun perin kuvittelin tekeväni tämän ruokalajin off-set -savustimessa, mutta koska kamado oli jo kuumana, niin päädyin taas kokkailemaan vain sillä. 


Leikaa sydän isoiksi paloiksi. Posta kaikki kalvot ja suonirihmat.

Minimoidakseni pohjaan palamisen riskin laitoin kamadoon kaksi lämmönjakolevyä. Näin alla olevan hiilloksen kuumuus leviää varmasti lämmöksi koko grillin ilman että saan pelätä vuoan pohjan vuoksi. Lämpötila pitää olla maltillinen 100-120 astetta. Savupalikoita hiillokseen saa haudata useammankin kappaleen, sillä tasaista savua tarvitaan usean tunnin ajan. Varmista, että hiillos on maltillinen, jotta voit pitää yllä ilmanvaihtoa niin, ettei savu seiso savustimessa. Sillä saat aikaiseksi ”likaisen” savun maun.

Naudan sydän savustimessa

Laita vuoka sydämineen savustimeen kauas hiilloksesta. Aseta sipulin- ja paprikanpuolikkaat ritilälle. Savusta kasviksia noin 30-40 minuuttia ja jatka sydämien savustamista kunnes ne ovat kylpeneet savussa noin 1,5. Tuossa vaiheessa sydämet ovat sitkeitä kuin kengänpohja ja kypsyyskin mitä sattuu. Sillä ei ole tässä kohtaa mitään merkitystä, sillä nyt on aika silputa sydämet pieniksi suikaleiksi. 


Savusta sipuleita ja paprikoita noin puoli tuntia ja
jätä sydämenpalaset savuun vielä tunniksi.

 

Savustetut sipulit ja paprikat näyttävät surkeilta,
mutta antavat mahtavan maun chiliin.


Kuutioi savustetut sipulit ja paprika ja kippaa kaikki takaisin vuokaan. Lisää vuokaan musta- ja kidneypapuja (kypsiä papuja suolaliemessä, huuhdeltuna), tomaattimurskaa sekä paseerattua tomaattia. Lisää suolaa, tuoretta chiliä pienenä silppuna, cayannepippuria, mustapippuria ja jauhettua korianteria sekä jeeraa maun mukaan. Sekoita ja nosta vuoka takaisin savustimeen. Lämpötila saa nyt olla noin 120-150 astetta ja chili saa hiljalleen pulputella grillissä vielä kahden tunnin ajan. Lisää tarvittaessa vähän vettä ja peitä foliolla. Anna pulputella vielä tunnin ajan.

Naudan sydäntä burriton täyteenä - hyvää tuli!

Ja sitten on aika maistella. Onko suolaa riittävästi? Tarvitaanko lisää chilin lämpöä? Lisää lopuksi mukaan kourallinen tai pari tuoretta korianteria ja jos se suussasi maistuu saippualle (niin kuin joillain maistuu, vaikka kuinka yrittäisi opetella sen makua), niin korvaa se lehtipersiljalla.


Mausta oman maun mukaan. Chilin määrästä on mahdoton antaa ohjeita.
Toinen on herkempi kuin toinen. Muista lisätä mausteet hyvissä ajoin, jotta ne
muhivat ajan kanssa yhdessä täydelliseksi ja syväksi yhdistelmäksi.
Varmista suolaisuus vasta lopussa.

Tarjoa chili joko sellaisenaan riisin kanssa tai pystypöydän äärellä burriton muodossa. Lämmitä suurta tortillaa tovi grillissä, nosta pöydälle ja täytä riisillä, tekemälläsi savuchilillä, ranskankermalla ja cheddarjuustolla (käytin Koskenlaskijan cheddar-dippiä JA cheddar-juustoraastetta). Kääri tiiviiksi paketiksi ja nosta vielä grilliin/paistinpannuun niin että saat tortillaan mukavan rapean pinnan. Perinteisesti burrito nostetaan voipaperin päälle, kiedotaan tiiviisti siihen ja sen jälkeen alumiinifolioon. Paketti keskeltä poikki ja näin on valmiina herkkua kahdelle.


Burrito kääritään voi- tai leivinpaperiin ja sen jälkeen folioon.
Kyse on ilman ruokailuvälineitä syötävästä katuruoasta. Paketti pitää
täytteet kasassa eli syö suoraan paketista niin vältyt sotkulta.

Kokemukseni sydämen savustamisesta

Mikä on sydämen tuomio tässä ruokalajissa? Lyhyesti sanottuna oikein hyvä. Helpommalla pääset, jos teet saman jauhelihasta, mutta ajatus siitä, että nyt hyödynnämme ruhon vähemmän käytettyä osaa, on mielestäni hyvä. Sisäelimet, tällä kertaa siis sydän, toimivat ruoanlaitossa erinomaisesti, vaikka sen iänikuisen jauhelihan sijaan.

Ja vielä sydänsavustajan huomioita. Sydän vaatii aikaa ja kosteutta (älä suotta yritä savustaa ”kuiviltaan”). (Todennäköisesti) vaikka savustaisit sitä koko viikonlopun, et tule saamaan siitä ylikypsän lihan tapaista hajoavaa nyhtölihaa. Sydän pitää muotonsa ja tiiviin koostumuksensa, mutta mureaa ja pehmeää saat siitä hauduttamalla ajan kanssa. Sisäelimet niputetaan yleensä kaikki samaan ”epäilyttävään” lokeroon, mutta muista, että sydän on 100%:sti lihas - aivan kuten se filee ja paistikin. Sillä ei ole mitään tekemistä maksan tai munuaisten kanssa, vaikka saman elikon sisuksista se onkin kotoisin.

Kommentit